Stress

Ben je een beetje op de hoogte van de gemiddelde Nederlandse werknemer, dan weet je dat 1 op de 3 werkende Nederlanders vaker gestrest is dan drie jaar geleden. Je ziet dat op het moment de combinatie tussen werk en privé voor 1 op de vier werknemers, naast de hoge werkdruk een belangrijke reden is voor stress klachten. Je kon dit lezen uit een onderzoek van Loyalis die hierover 1096 Nederlanders met een baan heeft ondervraagd.

Als je met werkende Nederlanders over stress praat dan zeggen de meesten dat ze stress bij mensen in hun omgeving steeds meer zien toenemen. Heb je het met de werkende Nederlander over stress dan wordt meestal door de helft als reden opgegeven dat de oorzaak hoge werkdruk is. Ook zie je dat de economische crisis van grote invloed is, bijvoorbeeld angst om je eigen baan te verliezen is voor bijna 15 % van de respondenten de oorzaak van hun stressklachten. Het is natuurlijk prima als je een beetje om kunt gaan met spanning, spanning helpt je om beter te presteren op de momenten dat het moet en maakt je extra alert als het nodig is.

Je moet spanning en stress zien als een reactie op een gebeurtenis en stress heeft meestal een functie. Je hebt een goede balans nodig tussen lichaam en geest om op adequate wijze te reageren op stress. Wanneer je signalen van langdurige stress gaat herkennen, dan zijn vaardigheden om te ontspannen noodzakelijk om stress te doorbreken. Wanneer het je niet lukt om op tijd te ontspannen zal de kans op een depressie toe nemen. Meestal kun je stress herkennen aan last krijgen van, hoofdpijn, erg moe worden, je kunt ook maagklachten krijgen en je kunt rusteloos worden. Het is van belang als je een van deze klachten hebt dat je er dan ook iets aan doet. Wat je kunt doen tegen stress is: positief in het leven staan, en stoppen met piekeren. Je moet dingen kunnen loslaten en je bewust ontspannen dit zal zeker bijdragen aan het verminderen van stress. Je kunt hier ook zelfstandig aan werken door onder anderen het leren van ontspanningsoefeningen, of yogaoefeningen. Mocht stress leiden tot somberheid, dan zijn er meer dan genoeg adressen voor een zelfhulpcursus.Leave a Reply