Prostaatkanker

Wanneer je praat over prostaatkanker dan heb je het over een soort kanker waar ruim 11.000 mannen per jaar mee te maken krijgen. Daarmee heb je het over een van de meest voorkomende  soort van kanker bij mannen. Als je prostaatkanker hebt is een behandeling niet altijd noodzakelijk, er gaan immers meer mannen dood met prostaatkanker dan aan prostaatkanker. Als je prostaatkanker hebt dan kan het zo zijn dat de kanker zo langzaam groeit dat je zo lang je leeft er geen problemen mee hebt. De kans is groot dat als je de prostaatkanker laat behandelen je er bijwerkingen aan overhoudt zoals impotentie en incontinentie.

Je moet niet denken dat prostaatkanker onschuldig is, er sterven in Nederland per jaar toch nog 2.500 mannen aan prostaatkanker. Ook is het zo, dat je er in de praktijk achter komt dat het erg lastig is om onderscheid te maken wat agressieve en niet agressieve prostaatkanker is. Om er achter te komen of de patiënt agressieve of geen agressieve prostaatkanker heeft, moet hij wat weefsel weg laten halen door middel van een aantal prikken met een holle naald in de prostaat. De uroloog beoordeelt het weefsel onder een microscoop. Tijdens het prikken kijkt de uroloog naar een echobeeld, daarop zie je wel de omtrek van de prostaat, maar je ziet niet de tumor in de prostaat. Op het moment is het zo dat je ziet dat er veel mannen deze prikprocedure ondergaan terwijl er helemaal geen tumor aanwezig is. Je bent dan als man naar de uroloog verwezen voor verhoogde PSA-eiwit in het bloed. Heb je een verhoogd PSA-eiwit dan kan dit er op wijzen dat je prostaatkanker hebt maar meestal heeft dit een andere oorzaak. In de meeste gevallen heb je met een verhoogd PSA-eiwit een goedaardige vergroting, of een ontsteking van de prostaat.

Met de hedendaagse MRI-technieken kun je, behalve zeer gedetailleerde anatomische plaatjes maken, ook uitspraken doen over biologische kenmerken van weefsels, zoals de maten van de agressiviteit van een tumor. Een studie toont aan dat je met behulp van MRI-beelden in staat bent om met maximaal drie naalden in 95 procent van de gevallen het meest agressieve deel van de tumor aan te prikken. Kortom je ziet dat MRI-beelden een veel beter beeld geven van wat er aan de hand is met de prostaat. Daardoor kun je veel meer gericht weefsel wegnemen, wat leidt tot een zekerder diagnose.

Verkrijg ook informatie over Nierbekkenontsteking



Leave a Reply