Medicijnen kopen zonder recept: hoe zit dat?

Medicijnen kopen zonder recept is iets waar steeds meer vraag naar lijkt te zijn. Het is ook zo gemakkelijk: net zoals je boodschappen of een nieuwe stofzuiger bestelt, heel je je medicijn van een website die een dag later zorgt dat je je geneesmiddelen in huis hebt. Maar is dit legaal? En waar moet je op letten? Lees hier meer over de belangrijkste zaken rondom medicijnen kopen zonder recept.

Belangrijk vooraf

Voordat we verdergaan, is er een belangrijk iets toe te lichten. We hebben het in dit artikel over het zonder recept kopen van medicijnen die receptplichtig zijn. Het gaat dus niet om de eenvoudige middeltjes tegen hoofdpijn of buikpijn die je ook bij de supermarkt of drogist haalt. De medicijnen waar we hier over spreken, zijn medicijnen die je normaal gesproken alleen van de apotheek meekrijgt als je een recept van de arts toont. Bij je eigen buurtapotheek kun je bijvoorbeeld geen zware medicijnen, zoals Tramadol, Pantoprazol of hogere doseringen Codeïne kopen zonder recept. Het gaat precies om dergelijke medicijnen.

Is zware medicijnen kopen zonder recept legaal?

Wanneer je een receptplichtig medicijn wilt kopen, heb je hiervoor een recept van een arts nodig. Je ziet veel websites waarbij je echter gewoon je medicijn aanklikt en vervolgens kunt afrekenen, zonder tussenkomst van een arts. Dit is illegaal. Vaak gaat het hier ook nog eens om medicijnen waar geen handelsvergunning voor geldt, zoals Diazepam, Modafinil en Xanax. Zowel het verkopen als het kopen van deze middelen is illegaal. Vaak worden klanten door deze websites ook gedupeerd, en krijgen ze geen of valse geneesmiddelen geleverd. Toch zijn er ook legale manieren om online aan geneesmiddelen te komen.

Hoe zit het met andere aanbieders?

Naast eenvoudige webwinkels die je (illegaal) zonder tussenkomst van een arts laten afrekenen, zijn er ook complete e-health services. Dit zijn online dienstverleners die wel met artsen en bovendien met geregistreerde apotheken werken. Via deze websites vul je eerst een vragenformulier in. Aan de hand hiervan bekijkt een arts je situatie en of je het medicijn dat je wilt kopen ook veilig kunt gebruiken. Is dit het geval, dan kan de arts een recept uitschrijven en kun je via deze dienst een officiële apotheek de opdracht geven je medicijn uit te leveren. Er zijn verschillende van deze diensten. Wil je een vergelijking tussen deze betrouwbare aanbieders van online medicijnen? Kijk dan eens op Medicijn Kopen. Deze website vergelijkt verschillende betrouwbare aanbieders, zodat je de laagste prijs betaalt.