In de overgang en afvallen?

De overgang is voor veel vrouwen een lastige tijd. En toch kiezen sommige vrouwen ervoor om in die overgang te beginnen met afvallen. De reden kan uiteenlopend zijn. Vaak gaat de overgang gepaard met diverse psychologische veranderingen in je lichaam en wordt een vrouw onzeker over haar gewicht. Dat kan dus een reden zijn om in de overgang met afvallen te beginnen. Ook kan het zijn dat iemand om medische redenen (op advies van de dokter) moet beginnen met afvallen. Dat kan het geval zijn bij obesitas of extreem overgewicht.
Het South Beach dieetplan kan geschikt zijn om het afvallen in de overgang makkelijker te maken. De reden? Het South Beach dieet is een uitgebalanceerd en zeer duidelijk dieetplan. Het biedt handreikingen die je bij weinig andere diëten krijgt.

Wat houdt het South Beach dieetplan in?
Het South Beach dieetplan is een eiwitdieet dat uit drie fasen bestaat. Die drie fasen bespreken we straks. Een eiwitdieet gaat uit van eiwitten in voeding. Je eet meer eiwitten dan je normaal zou doen. Dat heeft twee positieve effecten:
1. Je valt af, omdat je geen hongergevoelens meer hebt. Het eiwitdieet verzadigt.
2. Spiermassa wordt sneller opgebouwd en aangemaakt. Dit kost je lichaam veel energie. Die energie komt uit vet.
Zowel sporters als afvallers zijn om deze reden fan van het eiwitdieet. Het South Beach dieet is een duidelijk uitgewerkt eiwitdieet, dat zich in de loop der jaren ook meer dan bewezen heeft. Wereldwijd zijn er miljoenen aanhangers van het South Beach dieetplan.

3 fasen van het dieet
Het South Beach dieetplan bestaat uit 3 fasen. In die drie fasen wordt het dieet opgebouwd, maar ook verder uitgewerkt. Ook is er ruimte ingeruimd om het dieet als gewoonte te blijven hanteren. Op die manier kun je niet weer de fout in gaan en is afvallen zo goed als blijvend.

Fase 1: Het begin
De start van het South Beach dieet is erg streng. Je mag vrij weinig eten. Alleen producten die koolhydraatarm zijn en veel eiwitten bevatten. Eieren horen daarbij, kip en kalkoen zijn bijzonder eiwitrijk. Maar ook vis en andere producten uit de zee staan dikwijls op het menu. De hoge concentratie eiwitten is de reden dat je in het begin een vrij streng dieet moet volgen. Als je hier hulp bij kunt gebruiken, zou je moeten overwegen om een van de vele boeken over het South Beach dieet aan te schaffen. Hier staan vele ideeën in, maar ook talloze recepten en zelfs weekmenu’s die ondersteuning bieden.

Fase 2: Normaal gaan eten
Nadat je een aantal kilo bent afgevallen door eiwitten te eten, ga je langzaam weer terug op het eten van meer koolhydraten. Het volledig uitsluiten van koolhydraten is namelijk ook niet de bedoeling. In gezonde mate moet je gewoonweg eiwitten, vetten én koolhydraten eten. Fase 2 van het South Beach dieet is hier volledig op gericht. Je eet en drinkt meer koolhydraten, maar doet dit wel onder de juiste begeleiding. Zo kom je niet meer aan en houd je je gewicht op peil. Fase 2 duurt net zolang totdat je je streefgewicht hebt bereikt.

Fase 3: Na het behalen van je streefgewicht
Na het behalen van je streefgewicht ben je er nog niet. De meeste diëten stagneren hier, omdat mensen vervallen in oude gewoontes. En het is juist zo belangrijk om nu door te zetten en gezond te blijven eten. Fase 3 van het South Beach dieetplan is hierop gericht. Je gaat nu gezond blijven eten om op gewicht te blijven. Je zou dus kunnen zeggen dat fase 3 van het South Beach dieet de rest van je leven duurt.

Om bovengenoemde redenen kan het South Beach dieetplan de oplossing zijn voor vrouwen die tijdens hun overgang toch willen beginnen met afvallen.