Een gezond lijf zonder overgewicht

Een gezond lichaam is erg belangrijk voor een goede gezondheid, zeker op de lange termijn. Een belangrijke rol voor een gezond en fit lichaam is je lichaamsgewicht. Wanneer je namelijk overgewicht hebt, is dit erg slecht voor je gezondheid en loop je een hoger risico om ziek te worden of verschillende andere lichamelijke beperkingen. Om een goede indicatie te krijgen of je een gezond gewicht hebt of niet, kun je heel eenvoudig je BMI uitrekenen, via een handige calculator op het internet of je kunt de formule zelf invullen. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om je gegevens in te vullen op het scherm van je computer, dan zelf aan de slag te gaan met de formule.

De Body Mass Index
De afkorting BMI staat voor Body Mass Index, dit is een handige formule die aan de hand van jouw gewicht in kilogram en je lengte in meters uitrekent of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lichaamslengte of dat je misschien overgewicht, ondergewicht of zelfs obesitas hebt. Dit is dus een erg eenvoudige tool om te berekenen of je overgewicht hebt of een gezond gewicht hebt. Je kunt er ook voor kiezen om de formule handmatig te berekenen, de formule om je BMI te berekenen is als volgt: je lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld door je lichaamslengte in meters in het kwadraat (kg/m²).

Uitkomst BMI, wat betekent het?
Uit de BMI formule komt een getal, wanneer de uitkomst van de formule tussen de 19 en 25 zit betekent dit dat je een gezond gewicht hebt! Wanneer de uitkomst van de formule onder de 19 zit, betekent dit dat je ondergewicht hebt. Niet alleen overgewicht kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Ondergewicht kan ook erg schadelijk zijn, zeker op de lange termijn. Wanneer de uitkomst van de formule tussen de 25 en 30 zit betekent dit dat je overgewicht hebt, het is dus zeker aan te raden om gezonder te gaan leven en een aantal kilo af te vallen. Wanneer de uitkomst van de BMI formule boven de 30 zit spreken we van obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Wanneer hier bij jou sprake van is, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Zij kunnen jouw doorverwijzen naar een diëtist of een psycholoog om zo de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Overgewicht is een van de grootste volksgezondheidsproblemen
Op dit moment veroorzaakt overgewicht na roken de meeste ziektes. Wanneer er bij jou sprake is van overgewicht of obesitas is het echt van belang hier wat aan te gaan doen. Neem daarom altijd contact op met jouw huisarts, hij of zij kan jou het beste advies geven over wat je kunt doen om je lijf gezonder te maken. Probeer vooral niet te denken dat het allemaal geen zin heeft, gezonder leven betekent niet dat je alles drastisch moet omgooien. Begin eens met een paar kleine aanpassingen, zoals water, thee of koffie zonder suiker in plaats van frisdrank. Eet volkoren producten in plaats van lege ‘witte’ producten en zorg dat je meer groente en fruit eet.